Z jakimi potrawami kojarzy się polskie morze?

Czy jedzenie nad polskim morzem jest dobre? Oczywiście, że tak. Aczkolwiek, dużo to zależy od tego, gdzie człowiek w danym miejscu będzie się znajdował i co akurat będzie chciał zjeść. Można powiedzieć, że jest kilka takich ciekawych potraw, które zawsze i wszędzie kojarzyć się będą z Morzem Bałtyckim. Jakie popularne dania można by wymienić?

Smakowitości nad Bałtykiem

Ziemniak na patyku to spora konkurencja dla frytek. Kiedyś ludzie nie wyobrażali sobie wakacji bez frytek nad Bałtykiem. Dzisiaj to ziemniak na patyku jest smakowitą alternatywą, którą można się najeść. Dostępny w kilku wersjach – np. papryka, pizza, czosnek, bekon, sól. Są takie miejsca, gdzie ziemniak na patyku oferowany jest w kilkunastu wersjach smakowych. Tyle bowiem jest takich posypek do wyboru.

Wędzone ryby to świetna gratka dla smakoszy

W szczególności, jeżeli mowa jest o rybach wędzonych na świeżo. Takiego smaku nie da się z niczym porównać. Ryby złowione przez rybaków z miejsca trafiają do małych wędzarni. Wędzone są różnego rodzaju polskie gatunki ryb, jak np. makrela, śledź, flądra. Zawsze ustawia się długa kolejka chętnych osób na to, aby nie tylko i spożywać (prawie) na miejscu, ale także zabrać ze sobą do domu, po zakończeniu wakacji.

Jagodzianka – najlepsza propozycja na przekąskę pomiędzy śniadaniem a obiadem, który często je się w porze wieczorowej. W szczególności, jeżeli ktoś długo przesiaduje na plaży. Puchowa bułeczka z nadzieniem jagodowym (obfitym!), polana lukrem lub posypana kruszonką. Świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak również dla dorosłych, którzy zgłodnieją podczas leniuchowania na plaży.

One thought on “Z jakimi potrawami kojarzy się polskie morze?

Dodaj komentarz